Waar moet je op letten tijdens het solderen?

23-05-2012 - Fonne van de Streek

De meeste mensen gaan solderen met tegenzin. Maar solderen is absoluut niet moeilijk, zolang je maar weet hoe het moet. Hieronder staan een paar handige tips

Tip 1
Voordat je begint moeten de te solderen onderdelen helemaal schoon zijn. Je kunt ze een beetje opruwen door er voorzichtig met een schuurpapiertje langs te gaan. Je kunt er ook soldeerwater overheen gooien, dat ontvet en maakt het dus schoon.

Tip 2
Gebruik het juiste soort soldeersel voor het juiste materiaal. En gebruik ook soldeertin met haskerm

Tip 3
Let er op dat je soldeerbout de goede kracht geeft. Het solderen van bijvoorbeeld stroomkabels en stekkers is 25 watt en het solderen van dik koper of staaldraad moet op 75 watt. Dat is nog wel een verschil dus. Er zijn ook soldeerbouten te koop met verwisselbare stiften, die zijn erg handig om te kopen. Als je voor de eerste keer een soldeerbout gaat gebruiken moet je hem eerst vertinnen.  Om dit te doen moet je wat soldeersel smelten op de punt van de soldeerbout en veeg het tin vervolgens weg met een doekje die een beetje vochtig is en herhaal dit 4/5 keer. Als je deze klus niet graag doet kun je ook een kant en klare stift kopen, die zijn in de fabriek al vertind.

Tip 4
Als je gaat solderen moet je soldeerbout natuurlijk heel heet zijn. Geef het dan ook even tijd, wacht tot je soldeerbout helemaal op temperatuur is voordat je begint. Wanneer je je daar aan houd zou het maar een paar seconden moeten duren, het hecht ogenblikkelijk op het metaal.

Tip 5
Let er op bij tijdens solderen dat je soldeerbout niet beweegt, maar ook het onderdeel dat je aan het solderen op zijn plek blijft. Mocht je handen tekort komen kun je tape gebruiken om het vast te plakken zodat je een extra hand hebt. Ga er als het gedroogd is niet nog een keer overheen,  als het vast zit zit het vast.

Tip 6
Zodra alles gedroogd is kun je het nog afwerken met een vijl of schuurpapier. Vrijgekomen soldeervloeistof kan makkelijk weggehaald worden met een vodje of oorstaafje als je er Aceton overheen doet.

Ook jij kunt nu te werk gaan met je soldeerbout. Maar daar is er natuurlijk wel een voor nodig! Kijk nu in ons ruime assortiment soldeerbouten

Reageer op dit bericht