Soorten soldeerbouten

24-04-2012 - Danny Koning

Wat is nou eigenlijk een soldeerbout? Een soldeerbout is een gereedschap wat vaak gebruikt word om metalen dingen aan elkaar vast te maken. Het beschikt over een metalen punt die tot ongeveer 400 Celsius verhit kan worden, door deze hitte is het mogelijk om soldeertin vloeibaar te maken. Soldeertin wordt bij hele hoge temperaturen vloeibaar, als de temperatuur is afgenomen dan zal deze weer hard worden. 

Zo zijn er verschillende soldeerbouten in allerlei vormen, kleuren en soorten:

Elektronische soldeerbout
Deze soldeerbout is aangesloten via de stopcontacten. Over het algemeen zijn deze soldeerbouten gemaakt in een vorm van een staaf. Vermogens van deze soldeerbouten verschillen van 15 tot 150 watt. Er zijn daarnaast verschillende soorten elektronische soldeerbouten: ongeregelde soldeerbout die direct is aangesloten op het lichtnet, thermostatische soldeerbout en een thermostatische soldeerstation op laagspanning

Soldeerpistool
Zoals de naam al een beetje verklapt, heeft deze soldeerbout een vorm van een pistool. Daarnaast onderscheid deze soldeerbout zich van anderen, er zit namelijk een lus op deze soldeerbout in plaats van een punt.  

Gassoldeerbout
Deze soldeerbout werkt op gas, deze soldeerbout beschikt over een gasreservoir, deze is makkelijk bij te vullen met een aanstekergas. 

Batterijgevoede soldeerbout
Deze soort soldeerbout behoort tot de nieuweste ontwikkelingen onder de soldeerbouten, je kan het ook wel een portable soldeerbout noemen.

Ben jij nog op zoek naar een soldeerbout? Bijk ons assortiment van onze partners en bestel direct online je favoriete soldeerbout. 

Reageer op dit bericht