Soldeer tips

27-01-2012 - Rien Rumpt

Solderen is een techniek om metalen objecten met elkaar te verbinden door middel van een metaallegering (het soldeer) met een lager smeltpunt dan de te verbinden delen. Solderen kan dus erg handig zijn voor het verbinden van metalen voorwerpen. Het is voor beginners toch wat lastiger dan het lijkt. Hieronder staan wat handige tips om succesvol te solderen.

Kies de juiste soldeer bout
Wil je elektronica objecten solderen? zoek dan naar een soldeerbout speciaal voor elektronica met een vermogen van ongeveer 30 watt.  Wil je grotere objecten solderen dan is het misschien handig om een soldeer pistool of een soldeerbout op gas te gebruiken. Pas wel op dat deze manier van solderen veel meer hitte produceert en er dus geen smeltbare kunststoffen rondom het te solderen object mogen zitten. Het beste is een bout met een temperatuurregeling (soldeerstation). Zo verkom je altijd dat de soldeerbout te heet wordt. Maak voordat je begint de objecten die je wilt solderen goed schoon. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de soldeer tin niet goed hecht en uiteindelijk weer los knapt.

Soldeer punten

a.) Puntig, voor het fijne werk, bijvoorbeeld printplaten

  b.) Beitelvormig, universeel

  c.) Schuine tip, om snel grotere oppervlakken te kunnen verhitten

Wat kan je wel en niet solderen?
Je kan veel metalen solderen, maar lang niet allemaal. IJzer blik, koper, messing en brons kan je prima solderen. Aluminium en verchroomde metalen kan je niet solderen. De metalen die je wel kan solderen moeten goed schoon en roestvrij zijn. Het is verstandig om voor het solderen eerst de objecten lichtelijk op te schuren. Solderen is een soort van lijmen. In tegenstelling tot lassen, smelten de objecten niet aan elkaar vast maar hechten aan elkaar door een laagje soldeer tin.

Soldeer artikelen bestellen?
Ben jij opzoek naar soldeer artikelen? wij hebben online een enorm assortiment soldeer bouten, soldeer setjes, soldeer tin en soldeer accessoires van topmerken. kortingen lopen op tot maarliefst 70%. Bestel je vandaag nog soldeer artikelen? Dan ontvang je extra veel korting op je aankoop. Neem ook eens een kijkje bij onze soldeer aanbiedingen. Wees er snel bij want op = op!

Reageer op dit bericht