Soldeer materiaal voor zware klussen

25-05-2012 - Fonne van de Streek

Meestal is een 30watts soldeerbout wel voldoende. Voor dikke draden en zware klussen is het handig om een soldeerbout te gebruiken va 50 a 60 watts. Het type soldeerbout dat het makkelijkste werkt is het type met een punt. Het verschil tussen de goedkopere en duurdere soldeerbouten is meestal de tijd waarin de bout opwarmt, de kwaliteit, en de duurzaamheid van het materiaal. Wanneer je dus zware klussen gaat doen is het handig om een soldeerbout te nemen van een wat betere kwaliteit, die gaat dus merkbaar lang mee.

Soldeertin
De soldeertin die goed werkt bij zwaardere klussen is de variant met haskern. Loodvrije soldeer is het beste om te gebruiken. Koop de soldeertin op een rolletje, gebruik niet al te dik draad. Maar het hangt natuurlijk ook af wat je zelf het liefste hebt

Flux
Flux is een vloeimiddel dat ervoor zorgt dat het soldeer beter vloeit. Ook hecht het hierdoor beter. Het wordt niet heel vaak gebruikt maar is handig als het solderen niet altijd helemaal lukt. Bij het solderen van printplaatjes wordt Flux wel veel gebruikt.

Sponsje
Het sponsje is erg belangrijk bij een solderklus, deze wordt vaak bij een soldeerbout geleverd maar mocht hij er niet bijzitten is dit wel een must have om even te kopen. Je moet na het gebruiken van de soldeerbout even de punt schoonmaken met een sponsje. Als je dit niet doet kunnen de soldeer resten inbranden.

Soldeerbouthouder
Een soldeerhouder wordt ook vaak bij de soldeerbout geleverd en is erg handig om de soldeerbout even op te kunnen zetten wanneer je heb even niet gebruikt. Ook dit is eigenlijk een must have.

Klemmetjes
Klemmetjes zijn erg handig om hete dingen in te zetten, die kun je natuurlijk moeilijk op tafel leggen want dan kan het inbranden. Het is niet noodzakelijk maar zeker wel aan te raden erbij te nemen

Koop nu jouw soldeerbout in ons assortiment, we hebben een ruime collectie van verschillende topmerken. Dus jouw gewenste soldeerbout zit er zeker ook bij!

Reageer op dit bericht