Hoe soldeer je draden aan elkaar?

24-05-2012 - Fonne van de Streek

Draden solderen hoeft niet moeilijk te zijn, zolang je maar weet hoe het moet. Het is eigenlijk 1 van de makkelijkste onderwerpen van solderen. Er zijn nog veel meer moeilijkere dingen. Als je nog niet zo veel ervaring hebt met solderen is het handig om even te lezen hoe het moet. Daar heb ik gelukkig over nagedacht en kun je hier precies lezen hoe dit moet.
 
Neem de 2 uiteinden (3 kan ook als je een T vorm wilt maken) en die draai je samen (belangrijk!), het moet natuurlijk wel goed vast zitten tijdens het solderen. Warm vervolgens de soldeerbout op. Deze moet goed warm zijn voordat je hem kan gebruiken en houd hem tegen de draad zodat deze ook warm wordt, dit doe je bij alle draden. Als alle draden warm zijn, hou je het soldeer tegen de verbinding. Zodra het soldeer gaat vloeien hou je de bout en het soldeerbout en het soldeer weg en laat je hem afkoelen.

Wanneer het afgekoeld is wikkel je de verbinding in wat isolatietape, wat nog beter is is om er een krimpkousje om te doen, deze moet je wel van te voren over het draad heenschuiven.

Alsof dat nog niet duidelijk genoeg was heb ik ook nog een heel handig filmpje! Na dit filmpje kun je meteen beginnen. 

 

Reageer op dit bericht