Hoe maak je de soldeerbout schoon?

24-05-2012 - Fonne van de Streek

Een soldeerbout gaat lang mee. Maar toch is het belangrijk hem goed school te houden want dan gaat het solderen merkbaar beter. Hier heb ik een paar handige tips neergezet over: Hoe je een soldeerbout en punt schoonmaakt, en hoe je voorkomt dat de soldeerpunt slecht wordt. De soldeerpunt bestaat uit een punt met daaromheen een laagje zilver. Het zilver is echter belangrijker dan de meeste mensen denken. Je moet er voor zorgen dat de laag sterk blijft,dan soldeert het beter.

Het laagje kool dat je opbouwt bij het gebruiken van de Soldeerbout op de punt zorgt voor minder warme geleiding, maak het daarom regelmatig schoon. Je zult zien dat het solderen echt beter gaat!

- Zet de soldeerbout uit na het solderen. Klinkt natuurlijk wel vanzelfsprekend maar het is zeer belangrijk. Als je dat niet doet heb je kans dat het gaat inbranden van het oude soldeer in de punt. Je hoeft hem natuurlijk niet de hele tijd aan uit te zetten telkens als je hem even neerlegt.

- Maak tussen iedere soldering even je soldeerpunt schoon met een spons, dit voorkomt inbranden van de soldeer resten. Let er wel op dat je de spons niet te nat maakt want het temperatuurverschil is niet goed voor de punt. Klein beetje nat is genoeg.- Als de punt van koper is mag je hem schoonmaken met een vijl of schuurpapier, anders nooit. Er zit namelijk een laagje zilver op die je er dan afschuurt. Het solderen gaat dan alleen maar slechter ipv makkelijker.                   

- Leg altijd je soldeerbout op een houdertje. Dit voorkomt dat je soldeerbout in de tafel gaat branden. Een soldeerbout is gemaakt voor soldeer, dus niet voor plastic tafeltjes of hout.Het schoonmaken van je soldeerbout  is zoals je ziet echt niet moeilijk. Maar je soldeerbout blijft wel langer goed. Wil jij ook een soldeerbout? We hebben veel soldeerbouten in ons assortiment!

Reageer op dit bericht